Diyette meyve tüketebilir miyim? Şu sıralar en popüler sorulardan bir tanesi ile karşı karşıyasınız.

Şeker açısından oldukça zengin olan meyve için haklı olarak insanların kafasını kurcalayan diyette meyve tüketimi ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları bu yazıda cevapladık.

Meyve sağlıklı mı, yoksa sadece bir zehir mi ?

Sokaktan geçen herhangi birine meyvenin sağlıklı olup olmadığını sorun. İddia ediyorum 10 kişiden 9’u ‘evet’ cevabı verecektir. Neredeyse herkes meyvenin sağlıklı bir yiyecek olduğu konusunda hemfikir.

Ne var ki, belli koşullarda meyve tüketimi mantıklı bir hareket olmayabilir. Daha ileri giden ve meyvenin açıkça zehirli olduğunu belirten araştırmalar bile mevcut.

Meyve ve düşük karbonhidrat diyeti

Düşük karbonhidratlı diyetteki öncelikli amaç karbonhidrat kısıtlamasıdır. Bu yaklaşım, sağlıklı yağlara günlük diyete dahil ederek ana enerji kaynağı olan karbonhidrat alımı azaltmaya dayalı. Bahsi geçen gıdalar şeker içeren besinler, alkolsüz şekerli içecekler, patates gibi kök sebzeler, ayrıca nişasta içeren makarna ve ekmek türevleridir.

Sağlık alanında masumiyet çemberiyle çevrelenmiş olsa da meyveler de karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Meyveler özellikle basit şekerler, glukoz ve fruktoz içerirler.

Bazı Meyvelerin İçerdiği Şeker Miktarları

Meyve (85 gram) Toplam şeker (g)
Elma 8.8
Kayısı 7.9
Muz 10.4
Yaban Mersini 8.5
Kiraz 10.9
Greyfurt 5.9
Kivi 9.5
Limon 2.5
Lime 0.4
Mango 12.6
Nektarin 6.7
Portakal 9.2
Şeftali 7.1
Armut 10.3
Karpuz 5.3
Erik 8.4

Meyveler, gördüğünüz üzere sebzelere oranla daha yüksek ve makarna, ekmek gibi gıdalara kıyasla daha düşük karbonhidrat oranına sahiptir.

100-150 gram/gün karbonhidrat tüketen bir insan diyetine birkaç parça meyveyi limiti aşmaksızın alabilir. Ancak 50 gramın altında düşük karbonhidratlı (ketojenik diyet) uygulayan bireylerin meyve tüketiminde dikkatli olması gerekiyor.

Zira tüm karbonhidrat kotasını 1-2 parça meyveyle harcamaktansa hatırı sayılır miktarda düşük karbonhidratlı sebze tüketmek daha akıllıca olacaktır. Bunlar kalori bazında daha besleyici öğünlerdir.

Meyve şekeri (fruktoz) hakkında

Meyvenin zararlı etkileriyle ilgili pek çok tartışma mevcut. Bunun yegane sebebi ise meyvenin fruktoz içeriğinin yüksek olması. Fazla alındığında fruktozun obezite, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom gibi problemlere yol açabileceğini biliyoruz.

Fruktozun tehlikesi erişkin bireyler için ciddi bir problem oluşturmakla beraber asıl tehditi çocuk ve gençlerde oluşturmakta.

Aktif olmayan, yüksek karbonhidrat içeren batı tipi diyet uygulayan insanlar için yüksek düzeyde fruktoz almak zararlı olabilir. Ancak, doğru kiloya sahip, sağlıklı ve aktif insanlar için bir miktar fruktoz almanın bir sakıncası yoktur. Zira kalori balansı bozulmamış, aktif bireylerde meyve üzerinden gelecek fruktoz telafi edilebilir.

Fruktoz, glikoz gibi tüm hücreler tarafından metabolize (parçalanmak – kullanılmak) edilemez.

Sadece karaciğer tarafından metabolize edilen fruktoz bu sebeple yüksek kalorili diyetler ile beraber alınırsa karaciğer tarafından yağa daha kolay dönüştürülür.

Diyette meyve tüketebilir miyim?

Meyve yüksek oranda su ve fiber içerir. İçeriğinde bulunan su, vitamin ve fiber meyvede bulunan fruktozun zararlı etkilerinden sizi korumakla beraber aşırı meyve tüketimi hemen hemen her zaman vücudunuzun yağlanmasına sebep olur.

Bu sebeple çok düşük karbonhidrat tipi diyetleri uygulamıyorsanız günün doğru zamanına konumlandırılmış birkaç dilim meyve hiçbir zaman size zarar vermeyecek, aynı zamanda daha sağlıklı ve keyifli bir diyet deneyimi yaşamanıza yardım edecektir.

Kilo verme sürecindeki diğer sorularınız için kilo vermek istiyorum adlı yazımı okumanızı tavsiye ediyorum.