Dr. Can Çiftçi Kimdir ?

Kötü beslenme kültürü, ilaçlar, hareketsizlik ve sınavlar nedeniyle sağlıksız bir çocukluk geçirdim. Üniversite sırasına oturduğum o gün bir sorun olduğunu gördüğümü ve umutsuzluğa kapıldığımı hatırlıyorum. Sonraki hafta kayıt olduğum spor kulübünde 140 kilo olarak kayıtlara geçtiğimi görünce yüzümün aldığı hali tahmin edeceğinizi düşünüyorum.

Günler, ayları, aylar ise yılları kovaladı. Kendi serüvenime yine sağlıksız beslenerek ama zayıflayarak devam ettim. Bu süreçte birçok ünlü kurum-kişiden yardım aldım ama gördüğüm şey obezite konusunda hep bilindik tedaviler ve aynı reçetelerin kullanıldığıydı. Sürekli “her hastaya aynı ilaç verilmiyorsa neden her obezin tedavisi diyet oluyor?” diye sormaya başladım ve gördüm ki obezite tıp içerisinde kendi başına branş oluşturacak kadar geniş bir hastalık grubunu ifade ediyor.

O dönemden sonra hayatımın amacını bulmuştum. Obeziteye doğru yaklaşacak, kökeni arayacak ve insanları hasta eden gerçek sebebi tedavi edecektim. İşte o zorlu amaç beni buraya getirdi ve şimdi beraberiz.

Ne yaptım?

  1. Geçtiğimiz yıllar içerisinde fitekran.com’u kurdum ve editörlüğünü yaptım. Fitekran şu an yıllık 10 milyondan fazla sayfa görüntülenmesiyle hatırı sayılır bir sağlık internet sitesi.
  2. Fitekran içerisindeki bilgiler dağınık olduğu için beslenmeye genel bakışımı ve klinik tecrübelerimi paylaştığım ketofasting kitabını yayınladım. Kitabım birçok kişinin sağlığına ideal kilosuna ve sağlığına kavuşmasına yardım etti/ediyor.
  3. Ağırlıklı olarak ketojenik tarifler içeren güzel bir kaynak olan, Amy Ramos tarafından yazılmış Ketojenik Diyet kitabının çeviri editörlüğünü üstlendim.
  4. Lyme hastalığı ile ilgili deneyimlerimi ve güncel çalışmaları topladığım Bir Hayalet Hastalık: Lyme kitabını yayınladım.
  5. Çapa Gastroenterohepatoloji Kongresinde "Covid-19'da Amilaz, Lipaz Yuksekligi ve Pankreatik Tutulum" adı ile poster sunumu yaptım.

Son olarak hız kesmeden yeni kitap çalışmama devam ediyor, uluslararası birkaç bilimsel çalışma için süreçleri ilerletmekteyim.

Ne yapıyorum?

Şu anda zamanımın büyük kısmını yeni kitap projem için okuma yapmaya ayırıyorum. Ayrıca birkaç bilimsel dergi için editörlük/danışmanlık yapıyorum.

Son zamanlarda en çok keyif aldığım şey ise kurumlar için özel eğitim/workshop düzenlemek ve bildiklerimi anlatmak. İnanılmaz keyifli bir aktivite olan "öğretmek ve paylaşmak" konusunda bu kadar geç adım attığım için ekstra pişmanım tabi. (Eğer etkinliğinizde yer almamı istiyorsanız etkinlik daveti sayfasına giderek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.)

Ayrıca klinikte supplementasyonun çok değerli olduğunu düşündüğüm için birçok firmaya doğru ürün üretebilmeleri için formülizasyon/literatür konusunda danışmanlık yaptım/yapıyorum.

Bu arada 2 yıl önce açtığım klinikte beslenme ve fonksiyonel tıp alanında gördüğüm 3000 üzerinde hasta ile geniş bir aile oluşturdum. Ne yazık ki şu anda yeni hasta görmemekteyim

Eğitim ne durumda?

Katıldığım “küçük konferansları ve toplantıları dahil etmediğimi belirterek güncel eğitim durumum aşağıdaki şekilde.

  • Cerrahpaşa Tıp Fakültesi: Tıp doktorluğu
  • Functional Medicine University: Functional Medicine Practitioner
  • American Academy of Anti Aging Medicine: Fellowship Anti Aging and Metabolic Medicine Practitioner (devam ediyor)
  • World Society of Anti Aging Medicine: Anti Aging Medicine Practitioner
  • Medipol Üniversitesi: Fitoterapi Uygulayıcı Eğitimi
  • World Obesity Fedaration: Obesity Professional Education
  • Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizyoloji: Doktora Programı (Duraklatıldı ve bırakıldı)
  • İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi: İç Hastalıkları İhtisası (devam ediyor)

Etkinlik Daveti

Daha önce bahsettiğim gibi, şu an yapmaktan en çok keyif aldığım şey araştırma yaptığım ve uzmanlaştığım konuları anlatmak/öğretmek. Dolayısıyla programım ve etkinlik uygunsa bütün konuşma taleplerine karşılık vermeye çalışıyorum.

Eğer etkinliğiniz için uygun olup olmadığımı düşünüyorsanız daha önceki etkinliklerde anlattığım konulardan birkaçını size fikir vermesi için aşağıda listeliyorum.

  1. Obezite ve beslenme temelleri
  2. Tuz ve sağlıklı yaşam ilişkisi
  3. Nasıl ve neden yaşlanırız? Yaşlanmayı engelleme ve kanıta dayalı yöntemler
  4. Düşük karbonhidratlı beslenme sistemleri ve sağlıklı yaşam
  5. Aralıklı oruç ve uygulama yöntemleri
  6. Akılcı supplement kullanımı
  7. Kronik inflamasyon ve popüler hastalıklar

Tabi çoğu zaman "etkinlik/eğitim programını" ev sahibi ile beraber netleştiriyoruz.

Ayrıca bilmeniz gerekenler:

  1. Sunumlarımı elektronik olarak paylaşmıyorum çünkü tıbbi içeriği olan bir sunum hazırlamak bazen 15-20 gün kadar sürüyor. Bu veriyi daha sonra kullanmak için sadece kendime saklıyorum.
  2. Sunumlarımda kendi bilgisayarımı ve araçlarımı kullanıyorum. (Projektör ile bağlantı kurmak için gerekli ekipmanları yanımda getiriyorum.)
  3. Etkinliğin ev sahibinden sadece yansıtıcı, mikrofon ve pointer (işaretçi) gibi diğer zaruri ekipmanları talep ediyorum.
  4. Aksilikleri engellemek için sunum yapılacak ortamda bir gün öncesinde prova yapmak istiyorum.
  5. Etkinlik/eğitim sırasında kayıt alınacak ya da yayın yapılacak ise bunu mutlaka sözleşmemize ekletmek istiyorum.

Covid-19 güncellemesi olarak artık tüm eğitimleri online olarak yapmak için altyapıyı hazırlamış durumdayım.

Son olarak çoğu zaman anlaşılmasa da minimal bir konuşma bozukluğumun olduğunu belirtmem gerekiyor.

Bu duruma eskiden çok takılmama rağmen artık böyle bir durum söz konusu değil. -Sanırım- yaş ile beraber anlatma hızımın değil, anlattıklarımın değerli olduğunu öğrendim.

Eğer konuşma davetinde bulunmak istiyorsanız iletişim sayfası aracılığıyla bana ulaşabilirsiniz.